Cultivarea ciupercilor pleurotus / păstrăvul de fag (Pleurotus spp.) pe butuci de lemn

Scurtă prezentare a acestei metode de cultură

Copacii tăiați proaspăt se taie în bucăți și se inoculează (așezăm pe suprafața tăieturii miceliul de ciuperci). Într-un loc corespunzător, butucii se vor inocula în 3-5 luni, după care pot fi așezați în grădină. Dar butucii pot fi inoculați și separat, în locația lor definitivă. Perioada de inoculare,se poate efectua oricand in timpul anului. La tăierile de iarnă, de obicei, primăvara, dar dacă copacii sunt tăiați primăvara, vara sau toamna. Să nu efectuăm inocularea imediat, dar nici să nu așteptăm mai mult de două-trei săptămâni dupa taierea copacilor. Deci, cu copacii tăiați proaspăt vom aștepta două-trei săptămâni, deoarece în cazul butucilor plini de sevă inocularea ciupercilor se va iniția mai greu. Ciupercile pleurotus nu cresc pe copaci verzi. Butucii așezați afară vor avea producție pe durata a trei-patru ani, în special toamna, și în funcție de condițiile meteorologice și de tipul de ciupercă.

Soiuri și varietăți de ciuperci pleurotus

Mai demult butucii erau inoculați exclusiv cu ciuperci pleurotus de toamnă, dar de circa 15-20 de ani aceștia au fost înlocuiți complet de soiurile hibride, echivalente calitativ. Printre acestea se găsesc soiurile asemănătoare ciupercilor pleurotus de toamnă (de ex. HK 35), care sunt productive și toamna târziu, dar pot Citește mai mult

Mică producţie în saci a ciupercilor pleurotus

1. Scurta privire asupra cresterii. Materia de baza se marunteste se umezeste (între timp se poate eventual expune la efecte termice) apoi adaugam miceliul la materialul de baza racit si punem amestecul în saci de folie gauriti. Tinuti în loc adecvat timp de 20–25 de zile sacii se vor albii si vor deveni compacti. În conditii prielnice pe gauri apar forme incipiente de ciuperci. Perioada de recolta dureaza 1-2 luni. (Cresterea pe butuci este prezentata într-un alt ghid)
Materii de baza. Pentru productia ciupercilor Pleurotus este adecvata folosirea urmatoarelor materii prime, în stare sanatoasa si uscata: paiele de cereale, tulpina de porumb, cocenii de porumb, tulpina de sorg, paiele de rapita si in, spacul de cânepa, etc. Sa nu folosim singure paiele plantelor de soia, mazare, lucerna, trifoi, destinate producerii de seminte, decât în combinatie cu paie de cereale în procent de 20-30%. Se mai poate folosi rumegusul si spanul de foioase, pastrate sanatos si uscat, cu exceptia salcâmului, stejarul nobil. Dintre brazi se poate folosi numai rumegusul si spanul molidului.
Rumegusul marunt de la drujba se poate folosi numai în amestec cu materiale mai “dure” (span, pai maruntit), pentru ca mareste capacitatea de retinere a apei a acestor materiale care folosite în exclusivitate se “înbâcnesc” din cauza lipsei de aer. Marimea granulelor trebuie astfel realizata încât 10 kg de material uscat sa retina 18-20 litri de apa (=65-70%). Materialul lemnos taiat cu fierastraul în stare complet uscata (mobila, unelte, etc.) are rumegus si span mai stabil decât lemnul crud pentru ca acesta din urma se poate mucegai sau râncezii în cursul depozitarii.

Citește mai mult

Creşterea ciupercilor Pleurotus pe butuc

1. Prezentare generala a cresterii: Taiem în bucati si inoculam(punem miceliul)butucii recent taiati. Butucii vor fii impanziti de miceliu în 3-5 luni dupa care pot fi plasati în gradina. Butucii pot fi inoculati si câte unul la locul lor permanent (definitiv). Momentul inocularii -datorita taierilor de iarna- este de obicei primavara, dar daca copacul este taiat primavara, vara sau toamna, nu trebuie asteptat mai mult de 2-3 saptamâni cu inocularea.
Nu e indicata nici inocularea imediata, ci trebuie asteptat cel putin o saptamâna, pentru ca în lemnul proaspat taiat întesarea ciupercii se declanseaza greu. Ciuperca Pleurotus nu descompune lemnul viu. Butucii plasati afara produc 3-4 ani, în special toamna. Soiuri de ciuperci Pleurotus pt.butuci sant : HK-35, ZU-P80-K12, G24, PS-saka etc. Nu ne mai ocupam cu soiuri târzii de ciuperci Pleurotus pentru ca folosirea tulpinelor de hibrizi este mai avantajoasa. (Vezi productia in saci într-un alt ghid.)

Citește mai mult

Proprietăţi medicinale ciuperca SHIITAKE

În medicina tradiţională orientală Lentinus Edodes este considerată un aliment care activează sîngele. Ea este folosită pentru o largă arie de afecţiuni de sănătate, începând cu banala răceală şi terminând cu cazuri grave de cancer. (13) În medicina modernă, studii laborioase făcute în China şi Japonia au arătat că Lentinus edodes au un conţinut ridicat de polizaharide , aminoacizi esenţiali, minerale şi vitamine. (14)(15)(16) În ciupercile uscate aminoacizii se găsesc în proporţie de 14%, iar din aceştia mai mult de 40% sunt aminoacizi esenţiali ( Arginina, Lizina, Histidina, etc ). (17) Polizaharidele conţinute de Shiitake au un rol deosebit în tratamentul afecţiunilor maligne. Au o puternică activitate antitumorală, antivirală, stimulează sistemul imunitar prin activarea limfocitelor T, au funcţie hepatoprotectoare ( mai ales în combinaţie cu extracte obţinute din Ganoderma Lucidum şi Trametes Versicolor). Un alt compus izolat din Lentinus Edodes este eritodenina cu rol în scăderea nivelului de colesterol şi a lipidelor din sînge, contribuind în general la tratarea afecţiunilor cardiovasculare. (18) Dintre mineralele conţinute de Lentinus Edodes cele mai importante cantitativ sunt : potasiu, calciu, magneziu,mangan, zinc, nichel, fier, fosfor, care se găsesc mai ales în piciorul ciupercii. Sunt bogate în vitaminele B1, B2 şi C, precum şi în ergosterol, o provitamină care expusă radiaţiilor solare sau U.V. se converteşte în vitamina D, sporind de 2,5 ori în numai 3 ore de expunere. Se ştie că lipsa vitaminei D2 din organismul uman este răspunzătore de apariţia cancerului de colon. (19) (20) Cu cît ciupercile sunt mai mari ca dimensiuni , cu atît conţinutul procentual de microelemente, oligoelemente, minerale, vitamine, etc., este mai mare. Din această cauză şi preţurile sunt mai mari pentru ciupercile de talie mare. (21) Citește mai mult